İnsan Kulağı Kaç Db Arasındaki Sese Duyarlıdır?
İnsan kulağı kaç db sese duyarlıdır, bu sorunun cevabını bugün sizlere vermek için bu içeriği hazırladık. İnsan kulağı, sadece belli bir orandaki gürültüyü algılayabilir. Bugün bir köpek veya kediye kıyasla oldukça zayıf olan insan kulağı sadece 0 dB ile 140 dB arasındaki sesleri algılar. Bu aralıklarda 120 – 140 dB arası sesler kulağa ciddi zararlar verir ve ağrıya sebep olur. Burada belirtilen dB’lerin daha net anlaşılabilmesi için ortamlara göre ortalama dB seviyelerini verdik. Aşağıdan görebilirsiniz:
- Kütüphane ortamında ortalama ses seviyesi 35 dB
- Otobüs ya da Metro içerisinde ses seviyesi 85 dB
- İnşaat faaliyetleri düzenlenen alanlarda ses seviyesi 105 dB
Ses yoğunluğu ismiyle bilinen ses enerjisinin aktarılma hızı, desibel skalasının matematiksel ölçüme dayanan logaritmik yapısından dolayı; 10 dB’lik bir artış yoğunluğunda tam 10 kat artışı, 20 dB’lik bir artış yoğunluğunda 100 katlık bir artışı, 30 dB’lik bir artış yoğunluğunda ise 1000 kat artışı ortaya çıkarır.
Bunu da bir örnekle açıklamak gerekirse:
Bir inşaat matkabının çıkardığı ses aralığı ortalama olarak 85 dB’dir. Yan yana iki matkap çalıştırılırsa bu durumda iki ses birleşimi yaşanacağı için toplam ses 95 dB olacaktır. Fakat bu noktada insan kulağı tam 10 kat ses artışı hissedecektir. Eğer 3 matkap çalışırsa ve dB 105’e çıkarsa bu durumda insan kulağı 100 kat ses artışı hissedecektir.
Gördüğünüz gibi gürültünün insan sağlığı üzerindeki zararlı etkisi katlanarak artmaktadır.
Gürültü Meslek Hastalığı Kapsamına Girer mi?
Gürültünün meslek hastalıklarından biri olduğunu biliyor muydunuz?
İnsan sağlığı üzerinde çok olumsuz etkilere sahip olan gürültü meslek hastalığı olarak tedavüle geçmiştir. Ve gürültü oldukça yaygın bir meslek hastalığıdır. Her yıl gürültü sebebi ile işitme kaybı yaşayanların sayısı 200.000 kişinin üzerindedir. Bunun yanı sıra gürültü gündelik hayatımızı da oldukça kötü etkileyen bir çevre kirliliği çeşididir.
Genellikle büyük şehirlerde yaşanan bu problem teknolojik gelişmelerin yaşanması ile birlikte daha çok artmakta ve otomasyon arttıkça gürültü de artmaya devam edecektir.
Gelişmiş ülkelerin çoğunun bulunduğu Avrupa’da bile her yıl 15 milyondan fazla kişi gürültüye maruz kalmaktadır. 65 desibelin üzerinde olan bu gürültü kişilerde psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Aynı zamanda bu gürültü miktarı kişilerin tahammül seviyesini azaltarak insan ilişkilerini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Gürültünün sağlığımıza olan olumsuz etkilerini sıralayacak olursak;
- İşitme problemleri yaşamamıza sebep olur.
- Kişilerde hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklara yol açar.
- İş verimini düşürür.
- Özellikle okullara yakın yerlerde yoğun gürültü var ise öğrencilerin başarısını olumsuz etkiler.
- Kişinin algılama düzeyini düşürür.
- Sinir ve stres kişilerde oldukça yüksek seviyerde görülür.
- Ani gürültü artışlarında kişilerde kalp krizi yaşama oranını arttırır.
İnsan kulağının algılayabileceği ses birimi Hertz ile ölçülür. Hertz ses biriminin oluşturduğu titreşim sayısıdır ve bu titreşim sıklığı frekansı oluşturur.
İnsan kulağının algılayabileceği ses miktarı 20 ile 20.000 Hertz olarak belirlenmiştir. 20’nin altındaki ses tonuna infrasonik ses, 20.000 üzerindeki ses tonuna ise ultrasonik ses denir.
Eğer bir sesin işitme organınıza zarar vermesini istemiyorsanız 85 Desibel yani 100 ile 10.000 Mhz arasındaki gürültüden uzak durmanız gerekmektedir.
Özellikle hastane yoğun bakımlarında gürültü oranının yüksek olması hastanın olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden yoğun bakım odaları ne kadar sessiz olursa hastanın sağlığına kavuşma oranı da o derecede artacaktır.
Gürültü kaynaklı işitme kaybı, birisi uzun süre 85 desibel üzerindeki gürültüye maruz kaldığında meydana gelir (kişiden kişiye değişse de). 120 ila 140 desibel arasında olan gürültü aslında kulaklarda ağrıya neden olabilir.
Gürültü kirliliğini oluşturan etmenler nelerdir?
Çok yüksek bir gürültü seviyesi insanlar veya hayvanlar için doğal yaşam dengesine zarar veren rbir ses olduğu için onu gürültü kirliliği olarak tanımlarız. Rahatsız edici dış mekan gürültüsüne büyük ölçüde makineler, inşaat faaliyetleri ve motorlu taşıtlar, uçaklar ve trenler gibi ulaşım araçları neden olur. Ek olarak kulüp, eğlence merkezi ve açık hava sosyal etkinlikleri gibi diğer şehir sesleri de gürültü kirliliğine katkıda bulunur.
Gürültünün bilinen en eski tanımı istenmeyen sestir. Ancak gürültüyü insanların sağlığını etkileyen herhangi bir ses olarak tanımlamalıyız. Bu tanım, hava kirliliği de dahil olmak üzere diğer kirlilik türlerinin tanımlarıyla daha tutarlıdır.
Çoğu gelişmiş ülkede, su ve hava 30 yıl öncesine göre daha temizdir; bununla birlikte, gürültü kirliliği artmaktadır.
Gürültü kirliliğinin hayatımıza olan kötü etkisini azaltmak için tek yapmamız gereken gürültü bariyeri kullanmaktır.
Gürültü Bariyerinin Amaçları
- Kara yolu gürültüsünü önler.
- Trafik gürültüsünün şehrin içine yayılmasını önler.
- Fabrika çevresine kurulum yapılırsa fabrika gürültüsünden yerleşik halkı korur.
- Kişinin fiziksel ve psikolojik olarak yorulmasını engeller.
Burada tabi ki en önemli nokta insan sağlığıdır. Gürültü kalp ve sinir sistemi üzerinde dengeleri bozan bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kişiler hayatları boyunca gürültüye maruz kalamazlar. Gürültüye sürekli maruz kalan insanlar daha agresif ve sinirli bir yapıya sahiptir. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Bu yüzden bu denli kötü bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyorsak evlerimizin ve şehir içindeki bölgelerin gürültünün zararlı etkilerinden korunmasını sağlayabiliriz.
Sessiz ve koruyucu gürültü duvarları, gürültü engelleme endüstrisinde bakım gerektirmeyen bir alternatiftir. Bakım gerektirmemesi çok büyük bir avantajdır. Çünkü ekstra bir maliyet gerektirmez. Tek bir harcama ile şehrin gürültüsünden evinizi ofisinizi veya çevrenizi koruyabilirsiniz. Ses yalıtım perdesi yani gürültü perdesi sayesinde hayatınız daha kolay ve stressiz bir hale dönüşecektir.
Görüldüğü gibi otoyol ses bariyerleri şehir hayatınızı kolaylaştırabilecek güzel bir çözümdür. Kim düşük bir maliyetle daha huzurlu bir yaşam sürmek istemez ki? Ses bariyerleri sayesinde sizde bu konfora sahip olacak ve çalışma alanlarınızda ve evinizde istediğiniz sessiz ortamı yakalayabileceksiniz. Akşamları işten eve geldiğiniz zaman dışarıdan gelen sesler ile daha çok yorulmayacaksınız. Bu ses bariyerlerinin avantajları arasında en büyüğüdür.
Evet insan kulağı kaç db sese duyarlıdır sorusunun cevabını vrdiğimize göre, daha fazla bilgi ve ses bariyerleri fiyatı için lütfen Hatko Ses Bariyerleri ile geçiniz.
Sizlere daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sunmak için çalışıyoruz.