Frekans Nedir?
Frekans, bir diğer adı ile titreşim sayısı; bir olayın, hareketin belli bir zaman aralığında düzenli olarak tekrar etmesi ile oluşmaktadır. Frekansı ölçebilmek için eşit zaman aralıklarında tekrarlanan hareketler hesaplanır. Yani bir diğer ifade ile frekans ‘ bir hareketin birim zamandaki tekrar sayısı’ olarak açıklanabilir. Hareketin tekrarlandığı zaman aralığına ise period adı verilir. Period T ile gösterilir. Frekans birimi ise Hertz (Hz) ile gösterilir.
1 saniye içerisinde tekrar eden dalgalara frekans denir. Örneğin; Bir dalganın geçmesi için gereken süre ½ saniye ise frekans saniyede 2 olarak ölçülür.
Frekansın dalga boyu Osiloskop adı verilen bir cihaz ile ölçülür. Frekans 19. Yüzyılda Alman Fizikçi Heinrich Rudolf Hertz tarafından bulunmuştur ve bu yüzden frekans birimi Hertz olarak gösterilir.
Frekans Nasıl Ölçülür?
Bu sayede frekans ölçüm formülü oluşturulur. Frekans ölçümü yaparken kullanılan formül şu şekildedir;
F = 1/T
Bu formülü kullanarak frekans ölçümü yapılabilir. Çok büyük frekansları ifade etmek için megahertz (MHz) ya da kilohertz (KHz) gibi terimler kullanılabilir.
Frekans Çeşitleri Nelerdir?
Frekans farklı bir çok konu ile alakalı bir terimdir. Bu noktada frekans çeşitleri şöyledir;
- Radyo Frekansı: Elektromanyetik dalgalar olarak bilinen radyo frekansı iletişim teknolojisi içerisinde kullanılan ve kablosuz sinyallerin takip edildiği frekans çeşididir. Radyo frekansı 30 ile 300 kHz arasında oluşmaktadır.
- Işık Frekansı: Işığın rengini ifade eden frekans çeşididir. Bu noktada yüksek spektrum ışık frekansı mavi, düşük spektrum ışık frekansı ise kırmızı renkte ifade edilir.
- Ses Frekansı: Bir saniye içerisinde basınç değişimini ifade eden frekans çeşididir. İnsan sesi 15 HZ ile 20 kHz arasındaki ses dalgalarını işitebilir. Ses Frekansı Desibel (Db) ile ölçülür.
Frekans Aralıkları:
- Düşük Frekans: 300 kHz ile 3 MHz aralığındadır. (İnfrasonik)
- Orta Frekans: 3 ile 30 MHz aralığındadır.
- Yüksek Frekans: 30 ile 300 MHz aralığındadır. (Ultrasonik)
Hatko Ses Bariyeri olarak yüksek sesin yani gürültünün insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri olduğunu biliyoruz. Bu yüzden ses frekansı yüksek olan alanlara ses bariyeri ya da gürültü bariyeri uygulaması yapıyoruz. Genellikle otoyol kenarına inşa edilen gürültü bariyeri sayesinde trafik gürültüsü gibi frekansı yüksek olan ve insan psikolojisi üzerinde derin hasarlara yol açan yüksek sesi azaltmayı hedefliyoruz.
Bu yüzden ses frekansı ile ilgili sizlere detaylı bilgiler vermek istiyoruz.
Ses Frekansı Nedir?
İnsan kulağının algılayabildiği ve algılayamadığı sesler vardır. Örneğin insan kulağı 20 ile 20000 hertz arasındaki sesleri algılayabilirken, 20’den küçük ve 20000’den büyük olan sesleri algılayamaz.
Her ülkenin kendine özel ses değeri vardır. Örneğin bu alternatif akım değeri Türkiye’de 50 Hz iken Amerika Birleşik Devletleri’nde 60 Hz olarak ölçülür.
Ses aslında bir enerji türüdür ve titreşimlerin enerjiye dönüşmesi ile meydana gelir. Ses Desibel ile ölçülür ve ses kuvvetine gürlük adı verilir.
Sesin yayılması için gerekli olan en önemli madde havadır. Bu yüzden atmosfer dışında sesin yayılması mümkün değildir. Yani boşlukta ses yayılmaz. Ses farklı maddelerde farklı frekanslarda yayılır. Örneğin ses dalgaları katı, sıvı ve gaz ortamlarda farklı şekilde yayılır.
Katılarda; 5000 m/s hızla yayılan ses, suda; 1453 m/s hızla, havada ise 340 m/s hızla yayılır.
Ses Kaynakları Nelerdir?
Ses kaynakları 2’ye ayrılır.
- Doğal Ses Kaynakları
Doğal ses kaynakları doğada kendiliğinden oluşan seslere verilen isimdir. Örneğin yağmur, su, rüzgar, gök gürültüsü, hayvan sesleri gibi sesler doğal ses kaynaklarıdır.
- Yapay Ses Kaynakları
İnsanlar tarafından oluşturulan ses kaynaklarına yapay ses kaynakları denir. Örneğin araba sesi, telefon sesi, müzik aleti sesi, gibi sesler yapay ses kaynakları arasında yer alır.
İnsanlar tarafından oluşturulan bu yapay ses kaynaklarının bazıları insanlar için zararlı olabilmektedir. Örneğin çok yüksek ses frekansına sahip olan ve gürültü olarak adlandırdığımız sesler insana zarar verir. Günümüzde gürültüyü engellemek için ise bir çok yöntem geliştirilmiştir. Evler için ses izolasyon sistemleri oluşturulurken otoyollar için ise ses bariyeri oluşturulmuştur.
Ses bariyeri yani gürültü bariyeri ile oluşan gürültünün o alan içerisinde sıkışması sağlanır ve gürültünün şehir içerisine yayılması engellenir.
Bu sayede yapay ses kaynaklarının oluşturduğu zararlı etmenler insanlara zarar vermez. Hatko Ses Bariyeri olarak şehir hayatının gürültüsünü azaltmak için uzun yıllardır çalışıyoruz. Sizler de ses bariyeri hakkında daha fazla bilgi almak için web sitemizi inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.